SANAL MATEMATİK KİTABININ AYRINTILI AÇIKLAMASI

ANASAYFA

KPSS’DE 0,2 PUANLA ATANAMAMIŞ ÖĞRENCİNİN TAVSİYELERİ

 HAKKIMIZDA

 SATIN AL

 İLETİŞİM

Bu sistem nedir?

Nasıl çalışılırsa faydalı olur?

Neden özel dersten daha etkilidir?

Değerli öğrenci veya veli;

 

Diyelim ki sistemimizi incelediniz, beğendiniz ve satın aldınız. Ve en sonunda da sistemi bilgisayarınıza indirmiş oldunuz.

Sistemi bilgisayarınıza indirdiğinizde WinRAR şeklinde indirirsiniz.

Sonra içindeki klasörü masa üstüne çıkarırsınız.

Masaüstüne çıkarmış olduğunuz bu klasörü açtığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.

(Üstteki ve daha da altlardaki resimlerin üzerlerine tıklayarak ekranda büyütüp inceleyebilirsiniz.)

Ekrandan da gördüğünüz gibi sistem 30 aşamadan oluşmaktadır.

Her aşamanın içinde bir DERS dosyası bir de TEST dosyası bulunmaktadır.

Sayılar ve çeşitleri konusundan integrale kadar bütün konular aşama aşama halinde bulunmaktadır.

 

30 aşama olan sistemin

hangi aşamasında hangi konular ve kaç tane

soru çözümü olduğunu öğrenmek için TIKLAYIN

 

Şimdi siz bana; “Acaba bu sistem konuyu nasıl öğretiyor?” diye bir soru sormuş olun.

Bu sorunuza cevap vermenin en iyi yolunun 1.AŞAMA klasöründeki DERS dosyasının ilk kısımlarının size gösterilmesi olacaktır.

Bu yüzden şimdi 1.AŞAMA klasörünün DERS dosyasının ilk kısımlarının tanıtımını yapacağım size.

Evet, sistemimizi satın alsanız ve 1.AŞAMA klasöründeki DERS dosyasını açmış olsanız  karşınıza ilk gelen ekran aşağıdaki gibi boş bir ekran olacaktır.

Şimdi ne yapmalısınız? Klavyenizdeki SAĞ OK tuşuna veya ENTER tuşuna basmalısınız. Böyle yaparak sistemi bir hamle ileri götürmüş olursunuz. Hadi basalım sağ ok tuşuna. Bastık. Ne geldi ekrana?

Bir çizgi çekti ve RAKAM denen şeyi başlık yaptı. Rakam kavramı üzerinde duracak yani. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Yada ENTER tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

İşte bunlardır dedi ve rakamları yazdı ekrana değil mi? Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

“İşte bunlardır” cümlesine artık gerek kalmadığı için yok etti ve sonra da “En büyük rakam nedir?” diye bir soru sordu. Muhatap sensin. Hadi bir cevap ver içinden. Hemen bildin tabi ki değil mi? Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

9 rakamından ok çıkardı. En büyük rakam 9 diyor yani. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Çizdiği ara ok işaretini yok etti ve 9 olduğunu yazdı. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Şimdi de “En küçük rakam nedir?” diye soruyor.  Hep sağ ok tuşuna basacaksınız. Ki bir hamle sonraki ekranı yani değişimi yani yeni bilgiyi görebilelim. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

“0” rakamından ok çıkardı. En küçük rakam “0” diyor yani. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Çizdiği ara ok işaretini yok etti ve cevabın “0” olduğunu yazdı. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

İki rakamın toplamı en çok kaç olur?” diye sordu. Şimdi sağ ok tuşuna basmayın. Ve bir cevap bulun kafanızdan. Buldunuz mu? Tamam buldunuz. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Farklı rakamlar demediği için bu iki rakamın ikisini de 9 seçtiğini söylüyor değil mi? Eğer siz rakamlardan birini 9 diğerini de 8 aldınız ise hata ettiğinizi söyledi size değil mi? Öğrendiniz bu ayrıntıyı. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Cevabın 18 olduğunu yazdı ama neden 18 olduğunu size iyi bir şekilde öğretti değil mi? Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

“İki rakamın farkı en çok kaç olur?” diye bir soru sordu size. Sağ oka basmayın. İçinizden bir cevap söyleyin. Şimdi sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

En büyük olan rakamdan en küçük olanı çıkardığını söyledi değil mi? Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Cevabını yazdı ama ara hamlede nedenini belirtmiş oldu değil mi? Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Rakam ile ilgili ayrıntıları verdi. Ve bir tane soru sordu. Sağ oka basmayın. Bir cevap bulun önce. Buldunuz değil mi? Şimdi sağ oka basa basa ilerletelim sistemi. Böylece sorunun çözüm hamlelerini görelim. Bakalım nasıl bir anlatımla çözmüş soruyu. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Katsayısı büyük olanı en büyük seçmeliyiz diye bir not geldi ekrana. Öyle ya. Sonuç en çok olacak ise katsayısı büyük olan en çok seçilmeli ki sonuç en çok olsun. Bunları düşündünüz. Öğrenmiş oldunuz. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Bir önceki yazdığı bilgi yüzünden burayı 9 aldığını söylüyor sistem. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Diğer sayıyı da en çok seçmeliyiz diye bir bilgi verdi. Öyle ya. Madem sonuç en çok olacak? Elbette diğerini de en çok seçmeliyiz. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Burasını 8 olarak aldığını söyledi sistem. Şimdi sen düşünüyorsun. Neden diğer sayıyı da 9 almadı acaba? Rakamlar farklı diyor soru bunu fark etmeni sağlıyor. Bu yüzden diğer sayıyı 9 değil de 8 aldı diyorsun. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Çarpma işlemlerini yaptığını söylüyor. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Toplamın sonucunu yazdı. Yeniden sağ oka basalım.

Sayma sayılarını tanıtacağını söyledi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

İşte bunlardır dedi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Bu sayıların gösteriminin büyük “S” harfi olduğunu söyledi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Doğal sayıları tanıtacak şimdi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

İşte bunlardır dedi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Bu sayıların gösteriminin büyük “N” harfi olduğunu söyledi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Sıfırın doğal sayı olduğunu kırmızı yazı ile özellikle belirtti. Çünkü çok önemli olacak ilerideki sorularda. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Tamsayıları tanıtacak şimdi.

 

İşte böyle. Siz sağ oka bastıkça yeni bilgiler, yeni uyarılar, yeni soru tipleri ve çözümleri gelecek ekrana.

Kesin anlayarak ilerliyorsunuz.

Öğrenmek sizin için bir zevk ve heyecan haline geliyor.

Sistemde çözümü en ayrıntılı olarak yapılmayan soru yok.

Bol örnek soru görüyorsunuz.

Ayrıca en pratik yol ne ise onu öğretiyor sistem size.

Örneğin 3.AŞAMA rasyonel sayılar konusudur.

Bu dosyadan bir soru göstereceğim size.

Bakın nasıl pratik bir yöntem öğretiyor size görelim.

Sistem baya bir konu anlatmış. Sorular çözmüş. Ve yeni bir soru gelmiş ekrana değil mi? Bakın bu soruyu nasıl bir yöntemle çözecek görelim bakalım. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Kesrin yanına eşittir işaretini yazdı. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Bütün sayıları 15 ile çarpıyorum dedi. Ki önceki kısımlarda bu olayı GENİŞLETME başlığı altında anlatmıştı. Kesrin her sayısı aynı bir değer ile çarpılabilir bilgisini hatırlamış oldunuz. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Neden 15 ile çarptık diye sordu size. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Sonra sildi bu şeyleri. Ama sana bir merak duygusu verdi. Neden 15 ile çarpıyoruz acaba? Artık devamını incelerken bu olayın nerelere varacağını heyecanla izleyeceksin. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Çekti çizgisini. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Ok ile size şunu diyor. Bu gösterdiğim kesrin sonucunu yazacağım buraya. İçinden sen söyle bakalım ne yazacağım buraya. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

10 olacağını söyledi. Zaten önceki kısımlarda bu işlemin nasıl yapılacağını öğretmişti. 2 ile 15 sayısını çarpıp 30 buldu ve sonrada 3 e bölünce 10 çıktı. Kesinlikle anladın. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Artı işaretini yazdı. Yani devam ediyorum dedi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Şimdi bu kesrin işlemini yapacağım dedi. Sen hemen kendi içinden yaptın bu işlemi ve bir daha sağ oka basarsan ne yazacağını bildin mi acaba? Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

12 olarak bulduğunu yazdı. Zaten sen de içinden bunun 12 olacağını söylemiş olmalısın. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Şimdi bu işlemi yapıyorum dedi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

15 olur dedi. Zaten sen de daha bu gelmeden 15 yazacağını biliyordun değil mi? Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Aradaki işareti yazarak devam ediyorum dedi. Aslında sistem seninle konuşuyor değil mi? Sen ve sistem garip bir iletişim halindesiniz öyle değil mi? Çok ilginç. Bu sistem bir video değil. Konuşan biri yok. Ama soru ve çözümü seninle konuşuyor. Sen de onunla konuşuyorsun. Farkında değilsin sadece. Evet bu sistemin tamamında “Konu kendini anlatır. Soru kendini çözer. Ve seninle sessiz konuşarak yapar bunu.” Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Şimdi bu işlemi yapıyorum dedi. Sen içinden bunu anladın ve cevabını kendin buldun ve ona dedin ki bir daha sağ oka basarsam buraya gelecek sayı 5 olacak diyorsun. Ve basıyorsun sağ oka.

Ve gerçekten de 5 geliyor. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Sonuç bu olur dedi. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Sadeleştirme yaptığını söyledi size değil mi? Neden 15 ile çarptığını anladınız mı? Çünkü paydalar kaybolup tam sonuçlar çıkıyor değil mi? İlerde bunu bir kural olarak yazdıracak size sistem. “Paydaların OKEK değeri ile kesrin tüm sayılarını çarp diyecek.” İşte bu mantık bu sorular için en kısa ve pratik yoldur. Size her zaman 5 veya 10 saniye zaman kazandırır. Ve kazandığınız bu zamanları başka alanlardaki sorulara harcarsınız. Yeniden sağ ok tuşuna basalım. Bastık. Ne geldi ekrana?

Yeni bir soru daha geldi. Eğer sağ oka basmaya devam edersek bununda çözümünü en ayrıntılı şekilde görmüş oluruz.

Olayımızın mantığını kavradığınızı düşünüyorum.

 

Eğer;

uygulamalı olarak

sistemi tanımak isterseniz

bir demo sunum dosyası hazırladık.

Demoyu bilgisayarınıza indirmek için

 TIKLAYINIZ

 

Bilgisayarınızda PowerPoint programı yüklü değilse indirdiğiniz bu demo dosyamızı açamazsınız. Önemle hatırlatırım.

Arkadaş;

Bu sistem her zaman en kolay ve pratik yöntemi öne çıkarır. Eğer bu sistemle çalışırsan tüm konuları öğrenirsin. Hem de tam 8500 tane soru ve çözümünü en ayrıntılı biçimde öğrenmiş olursun.

“Bakın burası çok önemli.” Sistemde bu şekilde 8500 tane soru çözümü var. Hepsi de böyle en ince ayrıntısına kadar didik didik edilmiş. Anlamaman mümkün değil. Videolu anlatımlarda bu ayrıntıyı göremezsiniz. Söyler geçer. Kaçırırsınız. Bu sistemde ise sen interaktifsin. Her ara hamleyi görmek ve içinden söylemek zorundasın. İşte bu Türkiye’de ilk ve tek sistemdir.

Evet çok yıllarımı aldı kabul. Ama olsun. Artık bitti. Sizin hizmetinize hazır. Yeter ki aşama aşama ilerle. Önce 1.AŞAMA klasörünün içindeki DERS dosyasını deftere not alarak bitir.  Sonra 1.AŞAMA klasörünün içindeki TEST dosyasını deftere not alarak bitir. Sonra aynı şekilde 2.AŞAMA, 3.AŞAMA, …….. diye devam et. Bak göreceksin ki çok kısa zaman içinde matematik hiç de zor değilmiş diyeceksin.

Ana sayfamda kendisine yer verdiğim KPSS öğrencisinin anlattıklarını mutlaka okumuş olmalısın. Okumamışsan mutlaka oku. Ki bu kişi SOSYAL BİLGİLER öğretmen adayı idi. Onun anlattığı pozitif değişimin sebebi, işte bu ayrıntılı çözümler ve aşama aşama ilerlemesi oldu.

 

Şimdi bana şöyle bir soru sormuş olun.

Videolu, sesli anlatım varken neden bu sistemi tercih etmeliyim? Sistemin artısı nedir? Videolu bir konu anlatıma göre bu daha yorucu bir sistem değil mi? 

Videolu, sesli anlatımın da artıları elbette var. Kendi sistemimi övmek için diğerlerini kötüleyecek değilim. Bu soru şuna benziyor: Portakal c vitaminini zaten veriyorken neden mandalina yiyeyim? Oysa cevap basit: Her iki meyvenin de hitap ettiği ayrı damak tatları vardır. Bu sadece bir tercihtir. Bu sistem iddialı bir sistem. Türkiye’de bir ilk olması açısından da önemli. Doğru kullanıldığında sizi başarıya daha hızlı ulaştıracağını iddia ediyoruz. Sistemin artı yönleri kısaca şunlardır: Konu anlatımı yorucu değildir. Bol soru çözümü içerir, ki öğrenmenin büyük çoğunluğu da burada gerçekleşir. Öğrenci daha aktiftir. Sürece katıldığımız bir eylemi, yalnızca izlediğimiz bir eyleme göre daha kalıcı öğreniriz. Bir materyal olarak sıradan bir matematik kitabından daha ileride olduğu kesindir. Daha etkili bir materyalin elinizde bulunmasını bence istersiniz.

 

 

Şimdi bana yine şöyle bir soru sormuş olun.

Konu anlatımını anlıyorum fakat testlerde yapamıyorum. Sebebi nedir?

Matematik konu anlatımı diğer derslere göre daha kısa sürer. Söz gelimi tarih dersinde Osmanlı Duraklama Dönemi gelişmeleri anlatılırken konu anlatımı belki de dört – beş ders saatini alır. Testlere geçtiğinizde çözdüğünüz sorularda şu hissi yaşarsınız: “Hımm bunu hatırlıyorum, konuda görmüştük.”

Matematik dersinde ise konu anlatım âdeta bir taslak gibidir. Bir matematik konu anlatımında en çok karşılaştığımız tepki şudur: “Eheheh hepsi bu kadar mıydı?” İşin bu kısmında genelde yersiz bir kendine güven hâli vardır. Diyelim ki köklü sayılar konusunu çalıştınız, formülleri not ettiniz, her formülle ilgili az miktarda örnek soru gördünüz. Konu çalışırken içinizden geçirdiğiniz şeyi biliyorum: “Hımm kolaymış.” dediniz. Devamını da biliyorum: Kendinizi denemek için bir soru bankasını açıp köklü sayılara benzediğini düşündüğünüz bir soruyu açtınız ve yapamadınız. İçinizden geçen soruyu da biliyorum: “Eee niye yapamadım şimdi ben bunu?” Sebebi şu: Çünkü yeterince çözümlü örnek görmediniz. Konu anlatım, işin 8’de 1’lik kısmıdır. Bir buz dağı gibi düşünün. Bütüne baktığınızda elinizde olan “1” aslında hiçbir şeydir ama olmazsa da olmazdır. Çünkü çözümlü sorular için o küçük konu anlatım kısmı temeldir. Temeli attıktan sonra üzerine çözümlü sorularla kat çıkıyoruz. Yani konu anlatım aslında çözümlü sorularla devam ediyor. İşte bu yüzden sanal matematik kitabımızda DERS dosyalarını bitirdiğinizde o dersle ilgili yüzlerce çözümlü soru tipi öğreten TEST dosyalarını bitirmenizi istiyoruz. Sistemin en önemli artısının bu anlaşılır, detaylı ve yeterli miktardaki çözümlü sorular olduğunu söylemiştik. Belirtildiği şekilde dosyaları bitirdikten sonra kendinizi bir soru bankasında deneyin. Bakalım sonuç yukarıdaki gibi mi olacak? İlk kez bir matematik problemi çözebildiğini ve sevinçten zıpladığını ifade eden birçok öğrencim oldu. Deneyin.

 

 

Şimdi bana yine şöyle bir soru sormuş olun.

Diyelim ki sisteminizi satın aldım. Sanal matematik kitabı için uygun olan çalışma stratejisi nedir? Hangi çalışma şekli ile daha fazla verim alırım? Matematik korkum var, nasıl yenebilirim?

Her ders gibi matematik dersi de basitten karmaşığa, kolaydan zora sıralanmıştır. Bu sebeple konular ve testler her aşama atlanmadan sırası ile çalışılmalıdır.
Her aşamada ders ve test dosyası bulunduğunu belirtmiştik.
Ders dosyası bitirildikten sonra sıkça yapılan hata test dosyasındaki testleri bitirmeden sıradaki konuya geçmektir. Doğrusu; her konudan sonra ilgili konunun testlerini bitirmek, soru tiplerini görmek ve böylece konuyu pekiştirmektir. Sistemin esprisi konu anlatımla beraber bol soru çeşidinin kolaydan zora sıralanmasıdır. İlgili konuyu sorularla pekiştirmeden bir sonraki konuya geçmek, öğrenmede kalıcılığı azaltmaktadır. Bu da yeni konuyu öğrenmede zorlanmamıza sebep olmaktadır. Bu sebeple ilerleyen konularda çoğu zaman pes etmeler, kopuşlar yaşanır ve matematikten korkmaya başlarız. Matematik korkusunun nedenleri tam olarak bilinmese de bu sebebin genetik olmadığı kesindir.

Kaynak

İlgili kaynakta da görüyoruz ki bu korku yanlış öğretmen, yanlış materyal, yanlış çalışma şekli ile edindiğimiz bir kaygı hâlidir ve bu durum çözümsüz değildir. Matematikten korkmaya başladığımız ilk günü muhtemelen hatırlayamayız ama çoğu zaman sebep sadece kendimizle ilgili değildir. Doğru materyal ve çalışma şekli ile siz de başardığınızı fark edeceksiniz. Başarıyı tatmak, çok sevdiğiniz bir yemeği yediğiniz ilk gün gibidir. O gün ilk kez ısırdığınız o şeyi sevdiğinizi fark etmişsinizdir. Bu materyalle başarıyı tadacağınızı vadediyoruz. Yapmanız gereken tek şey bir ısırık almak.
Bir diğer mesele de şudur: Gerek konu çalışırken gerek soruları çözerken kavrama düzeyinde bir öğrenme gerçekleştirmek için defter tutmanın faydasını tecrübe ettik. Güzel bir defter, hatırlama ve kavrama için olmazsa olmaz bir figürandır. Başlıkları, önemli formülleri bir hatırlatıcı şeklinde sizin özetlediğiniz bir defter; bilişsel basamakta bilgi düzeyinden kavrama düzeyine erişmenize yardımcı olacaktır. Bu bakımdan bir adet konu anlatım defteri, bir adet de soru çözüm defteri tutulmasında fayda var.

Bakınız: Bloom taksonomisi – kavrama basamağı

Çoğu zaman yapılan bir diğer hata da test kısmına geçtikten sonra ekrana gelen sorunun çözümünü bulmada yeterince çaba harcamadan hazır çözümüne hemen bakmaktır. Yeterince çabaladığınızı ve buna rağmen çözüme ulaşamadığınızı düşünüyorsanız çözüme bakmalısınız. Sistemin çözüm seçeneği son çare olarak kullanılmalıdır. Bununla birlikte sorunun cevabını doğru bulmuş olsanız bile “daha pratik bir yolu olabilir.” diye düşünerek sistemin çözümünü de incelemelisiniz.
Bu şekilde tüm testleri bitiriniz.
Mesela 1. aşamada 500 den fazla sorunun çözümünü öğreneceksiniz.
En kolay konuda bile bu kadar test sorusu hazırlamamın sebebi çok fazla soru çeşidinin olmasıdır. Ne kadar çok soru çeşidi ile muhatap olursanız karşılaştığınız yeni sorularda o kadar başarılı akıl yürütmelerde bulunursunuz.